Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podmínky chovnosti

1. 12. 2008

Chcete-li uchovnit výmara, bude třeba se přihlásit do Klubu chovatelů výmarských ohařů  (KCHVO).

Dále je třeba absolvovat jarní svod loveckých psů, který obvykle probíhá v dubnu a je pořádán místním mysliveckým sdružením. Kontroluje se výška, skus, plnochrupost, stavba těla, povaha. Svod může absolvovat pouze pes starší půl roku.

Od jednoho roku psa je nutné absolvovat také klubovou výstavu s výsledkem minimálně Velmi dobrý (tzn. že pes má drobnou vadu) a nechat si po úspěšném absolvování výběru do chovu na této výstavě psa označit jako chovného jedince.

V neposlední řadě musíte se psem úspěšně splnit lovecké zkoušky, které většinou jsou na celém uchovnění nejtvrdší oříšek. Základem jsou Zkoušky vloh ohařů, kde se prověřují vrozené vlohy psa, které ještě nejsou ovlivněné žádným výcvikem (vystavování, klid před zvěří, chuť k práci, kvalita nosu, zájem o zvěř, poslušnost, atd.). Další povinnou loveckou zkouškou pro obě pohlaví jsou tzv. Podzimní zkoušky, jejichž úspěšné absolvování (tzn. pouze v I. ceně) kvalifikuje ohaře jako lovecky upotřebitelného pro dohledávání a přinášení drobné zvěře. Pro úspěšné absolvování této zkoušky je nutné získat alespoň minimální možné hodnocení pro I. cenu v následujících disciplínách: společný hon, (systém, rychlost a vytrvalost) hledání, dohledávka střelené a pohozené pernaté a srstnaté zvěře, přinášení vlečené pernaté a srstnaté zvěře na dálku v poli, přinášení kachny z hluboké vody, vystavování, postupování, nos, klid před zvěří pernatou i srstnatou, chování po výstřelu, přinášení pernaté a srstnaté zvěře, vodění na řemeni a také poslušnost.

Feny mají tímto vystaráno a jejich majitelé už budou pouze úřadovat. Zašlou poradci chovu (VOK - Dr. Šonkovi, VOD - Dr. Čechovi) doklad o zaplacení členského příspěvku, originál i kopii rodokmenu, kopii posudku z jarního svodu, kopii výstavního posudku, kopii soudcovské tabulky ze zkoušek vloh i podzimních zkoušek a nakonec žádost o krytí. Poradce následně potvrdí průkaz původu razítkem CHOVNÉ PODMÍNKY SPLNĚNY a svým podpisem a zašle zpět majiteli. Originál PP feny k označení "chovná fena" zasílá majitel na plemennou knihu až s přihláškou prvního vrhu štěňat této feny.

Psi musí absolvovat navíc Lesní zkoušky v jakékoli ceně (v případě, že byl na KV oceněn jako Výborný), nebo Všestranné zkoušky v jakékoli ceně (v případě, že byl oceněn jako Velmi dobrý). Po úspěšném složení zkoušek odešlou majitelé poradci chovu tytéž doklady jako fena (doklad o zaplacení členského příspěvku, originál i kopii rodokmenu, kopii posudku z jarního svodu, kopii výstavního posudku, kopie soudcovských tabulkek ze zkoušek) a navíc také fotografii psa ve výstavním postoji.

 Importovaní jedinci musí pro uchovnění absolvovat RTG na dysplazii DKK/DLK s výsledkem max. 1/1 (B/B).

   
Ocenění na klubové  nebo speciální výstavě:
Hodnocení na zkouškách:
 krátkosrstí  pes  výborný  jarní svod, ZV, PZ I. cena + LZ v jakékoliv ceně) nebo VZ v jakékoliv ceně
 krátkosrstí  pes  velmi dobrý  VZ v jakékoliv ceně
 krátkosrstí  fena  velmi dobrá  PZ I. cena
 dlouhosrstí  pes  velmi dobrý  PZ I. cena
 dlouhosrstí  fena  velmi dobrá  PZ II. cena

Zdroj: Klub chovatelů Výmarských ohařů (http://www.weimaraner-club.cz)

 

Založení chovné stanice, krytí a štěňata

Pro založení chovatelské stanice je třeba vyplnit a odeslat formulář s navrhovanými názvy CHS a zaslat na adresu ČMKU, které přiznání mezinárodně chráněného názvu vyřizuje společně s FCI. Toto je třeba udělat co nejdříve, neboť doba vyřízení je minimálně 3 měsíce. Majitelem názvu CHS může být pouze jedna právně způsobilá osoba s trvalým bydlištěm v ČR. Poplatek činí 1500,- + poštovné.

Další postup je následující: zaslat poradci chovu žádost o krytí, potvrzení o zaplacení členského příspěvku a potvrzení o zaplacení poplatku 100,-. Poradce chovu pošle krycí list, ve kterém budou uvedeni jím navrhovaní 3 psi a dokument pro hlášení chovu. Povolení na krytí feny je udělováno pouze na dobu jednoho roku, po této době se musí žádat znovu.

Po nakrytí majitel psa krycí list potvrdí a jednu část zašle poradci chovu. Po narození štěnat je zasláno také hlášení vrhu, a to poradci a majiteli psa. Originální část krycího listu musí být do 28. dne věku štěňat doručena na ČMKJ společně s originálem PP feny, kopií certifikátu chovné stanice a přihláškou štěňat, kterou obdržíte od poradce (vyplnit nejdřív psy, pak feny, všechna jména samozřejmě od jednoho písmene). Zpět dorazí přihláška zápisu s tetovacími čísly štěňat, kterou po tetování odešleme zpět potvrzenou veterinářem. Poté nám přijdou průkazy původu feny i štěňat.

Zdroj: http://www.vymarskyohar.websnadno.cz